OPEKARSKI DNEVI 2014

IMG 3691Kulturno turistično društvo Zarja iz Bilj je tudi letos drugi vikend v mesecu juniju organiziralo Opekarske dneve. Letos že šesto leto zapored. Tokrat je bil poudarek na prvi predstavitvi knjige z naslovom: »Zgodbe Goriških opekarjev.« s katero si društvo prizadeva ohranjati kulturno dediščino opekarstva tako v Biljah kot na Goriškem nasploh. V knjigi so predstavljene osebne pripovedi ljudi, ki so na različne načine povezani z opekarnami in opekarstvom na Goriškem. Gre za osebna pričevanja nekdanjih opekarniških delavcev in sorodnikov danes že pokojnih.

15. junija 2008, ob 110. obletnici prve zadružne ljudske opekarne v Biljah, je bila postavljena razstava v sodelovanju z Goriškim muzejem. Od leta 2009 pa so vsak drugi vikend v mesecu juniju organizirani Opekarski dnevi z živim prikazom ročne izdelave opečnih izdelkov, delavnicami oblikovanja gline, frnažarsko malico , pohodom po opuščenih glinokopih. Poleg tega pa je vsako leto še kratek kulturni program.Svoje prispevajo učenci podružnične šole Bilje ter otroški pevski zbor društva Glas. Zaključek dneva pa je kot pika na i degustacija frnažarskega krompirja, podobnega tistemu, ki so ga nekoč pekli na frnaži.

Namen vseh teh dejavnosti je, poleg ohranitve kulturne dediščine opekarstva tudi spodbujanje sodelovanja in povezovanja med vaščani in krajani sosednjih krajev in občin. Opekarstvo je tu dejansko nekoč povezovalo ljudi in s tem so se identificirali. V društvu prevladuje želja, da bi krajani Bilj ter okoliško prebivalstvo to ponovno začutili, saj je opekarstvo bilo in je še vedno del njih in njihovega življenja.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj. Več info.

Sprejemam
Copyright © 2013 ... 2018 Krajevna skupnost Bilje. Vse pravice pridržane.