SAJENJE DREVESA MIRU NA PODRUŽNIČNI OŠ BILJE

SAJENJE DREVESA MIRU NA PODRUŽNIČNI OŠ BILJE

 

  1. septembra obeležujemo Mednarodni dan miru.

Ob tej priložnosti poteka širom po svetu akcija sajenja dreves One tree planting day. https://m.envirate.net/r/Wp9LKq/

Kot UNESCO in EKO šola, smo se tudi učenci in učitelji podružnične šole odločili, da bomo v domačem kraju posadili DREVO MIRU – z njim želimo izraziti skrb do narave ter si v simboličnem pomenu prizadevati za mir v svetu.

  1. septembra, na Mednarodni dan miru, akcija posaditve dreves traja 24 ur. Točno ob 12. uri po lokalnem času posameznih dežel mladi posadijo drevesa miru. Prva drevesa miru so danes otroci posadili v Aziji, nato v Evropi, sledilo pa je sajenje dreves v Ameriki. Zadnja drevesa so bila posajena na Havajih in Cookovih otokih.

Tudi v Biljah smo dan obeležili s pesmijo in plesom ter za Domom krajanov Negovana Nemca posadili drevo miru – GINKO. Zahvaljujemo se predsedniku KS Bilje g. Jerneju Tomšiču, ker si je vzel čas in z nami obeležil ta dan.

Domovina ginka je Kitajska. V naravi je skoraj izumrl, veliko pa ga gojijo v samostanskih in drugih vrtovih in parkih, zaradi njegove estetske in zdravilne vrednosti. Kitajci ginko imenujejo Ya Chio, kar pomeni drevo z račjimi nogami, ker njegovi pahljačasti listi spominjajo na račjo plavut.

Drevesa so pljuča Zemlje in s tem, ko povečujemo njihovo število pomagamo celotnemu planetu.

Verjamemo, da bomo skupaj zmogli poskrbeti za našo naravo ter za mir. Vendar pri tem ne iščimo miru le okoli nas, poiskati ga moramo v sebi.

 

Iskreno se zahvaljujemo Marušini mami in podjetju Komunala, ki nam je podarilo drevo – ginko ter gospodu Borisu Čuku, ki si je vzel čas in za naše drevo skopal luknjo.

 

Drevo miru smo posadili.

Zanj bomo skupaj lepo skrbeli,

ko bomo starejši,

pa pod njim tudi posedeli.

 

 

Učiteljica Tjaša Močnik