FRNAŽARSKI PRAZNIK POVEZUJE GENERACIJE

V Biljah so se z Opekarskimi dnevi poklonili spominu številnih generacij frnažarjev in v delavnicah mlajšim predstavili tradicionalne obrti ter običaje. Praznično dogajanje so obogatili s kulturnim programom. Zadišalo je po šelinki s polento in frtalji z zelišči, pri večerji pa seveda ni manjkal frnažarski krompir.

Kulturno turistično društvo Zarja Bilje in Društvo keramikov Bilje, sta v sodelovanju s KS Bilje in ostalimi društvi in organizacijami v Biljah pripravili že tradicionalne Opekarske dneve. Opekarstvo na Goriškem sega že v obdobje Rimljanov, najbolj razvito pa je bilo prav v Biljah, kjer je močno zaznamovalo življenje številnih generacij. Zadnja opekarna je tu delovala še do leta 1992, zdaj pa od mogočne frnaže stoji le še dimnik in na pol porušeno poslopje.

Kulturno turistično društvo si že od leta 2007 prizadeva za oživljanje in varovanje tradicije opekarstva in skrbi za ohranjenje tega dela kuturne dediščine. “Da ne gre v pozabo. Zadnja leza še posebej tesno sodelujemo s tukajšno osnovno šolo in z različnimi dejavnostmi poskušamo prenašati znanje o opekarstvu in skrb za našo dediščino na mlajše rodove,” je ob pestrem dogajanju povedala predsednica društva Laura Bonutti Zuljan. Letos so nanj še posebej povabili vse Biljence, ki jih je življeska pot odpeljala iz domače vasi, pa tudi priseljence, da bi spoznali običaje v kraju.

V sobotni program so na zanimiv način prepletli tradicijo in sodobnost. Stara frnažarja Aleksadner Nanut in Cveto Čevdak sta v družbi predstavnika mlajše generacije Timoteja Lukežiča prikazala ročno izdelavo zidakov in strešnikov, Gregor Maver pa je v družbi članov Društva keramikov Bilje predstavil žganje keramičnih izdelkov v tehniki obvara. Mladi in stari so se lahko pomerili v škuljanju in kaghu, nagrada pa je čakala tistega, ki je ugotovil višino mlaja, katero je izmerila tričlanska komisija.

Zadišalo je tudi po lokalnih dobrotah. Članice duštva žena in krajevne organizacije Rdečega križa so pripravile frtaljo z zališči, društvo upokojencev pa polento v kotlu, začinjeno z domačo panceto, manjkal ni niti frnažaeski krompir. Dogajanje so popestrili s kulturnim programom. V dvorani Doma krajanov Negovan Nemec so postavili razstavo o opekarništvu v kraju, ter razstavo Ko oživijo biljenske mlake, letošnje dneve zaokrožili z nedeljsko mašo za opekarje.

Avtor: Primorske novice