Zgodbe s stare kašče

  1. februarja smo na Podružnični Osnovni šoli obeležili kulturni praznik, ki je namenjen slovenski kulturi. Ta dan je dan vseh, ki so to našo kulturo soustvarjali in oplemenitili.

A ne pozabimo kaj je v človeški družbi cenjeno! Najbolj nedvomno tisto, kar je zelo redko in česar je malo. Zato so cenjeni diamanti, pa zlato. Mi Slovenci smo pa redkost! Nima vsak te sreče, da bi se rodil Slovenec. »Bolje je malo lastnega, kakor mnogo tujega«.

Ko smo v šoli začeli raziskovati našo domačo kulturo, našo kulturno dediščino, dediščino, ki so nam jo zapustili naši predniki vidimo, da jo je ogromno, da je unikatna, posebna, zanimiva, vredna spoštovanja in občudovanja. Veliko smo se naučili in veliko se še bomo.

Mi otroci, naše mame in tati, naše none in nonoti smo stopili na zaprašene in pozabljene kašče ter privlekli z njih veliko stvari, ki so v starih časih služili svojemu namenu, danes pa jih sploh ne poznamo več. Bogastvo, ki ga skrivajo kašče še danes, smo razstavili na šolskem hodniku, bogastvo srca pa pokazali na odru.

Učenci so zaplesali ob ljudskih plesih, zapeli biljenske ljudske pesmi, predstavili tipični biljenski maski; gobota in grlekina ter se poigrali z otroškimi igrami kago, pandolo in teden. Prireditev so popestrili Timotej Lukežič in Timotej Vončina s harmonikama, domačin Hilarij Kosta, ki nam je povedal kako so kot otroci lovili ribe ter osemindevetdeset letna upokojena učiteljica Danica Faganeli, ki nam je povedala, kakšna je bila šola v preteklosti. Za konec so se kot posladek zavrtele stare fotografije, ki so jih otroci prinesli v šolo.

Zavedajmo se naše kulturne dediščine in spoštujmo vse to! Tako lahko na najboljši način praznujemo 8. februar – Prešernov dan, slovenski kulturni praznik!

 

Zapisala: Mateja Pirc

Fotografije: Martin Vončina