Grb Bilj

Oblika ščita je enaka kot pri grbu občine Miren - Kostanjevica, kar prikazuje povezanost z občino. Grb vsebuje dva simbola, in sicer: stilizirano tro- gričje, ki je po obliki hiraldično pravilno, ter bilko, ki prav zaradi svoje rasti in svobode ni postavljena v simetrijo. Griči ponazarjajo bližnje gričevnato pokrajino Biljenskih gričev. Bilka pa simbolizira rast, naravno okolje in se navezuje na ime kraja bilka - Bilje.

Barvi grba sta zelena in rdeča, osnovna pa je bela, ki nadomešča srebrno barvo ščita. Rdeča barva simbolizira barvo zemlje in posledično opeke, kar poudarja dolgoletno opekarsko tradicijo v našem kraju. Poleg tega rdečo barvo povezujejo z ognjem in z ljubeznijo, pa tudi za borbo za življenje, ker je pač barva krvi. S psihološkega vidika pa je to barva samozaupanja.

Zelena je barva upanja in rasti. Pomeni zmago pomladi nad zimo, življenja nad smrtjo. Prav ta barva je v naravi najpogostejša: to je barva listja, trave - in tudi življenja, varnosti, normalnosti. Zato je naravno, da s to barvo označujemo rastlinje (bilje) – Bilje, kot kultivirano naravno okolje.

Zastava Bilj

Zastava je enostavna, diagonalno razpolovljena na dve barvi – zelena zgoraj (povzeto iz grba) in bela spodaj (osnovna barva). Na belem polju je v desnem spodnjem kotu dodan še grb.

Simbolj Bilj izdelan iz gline

Društvo keramikov je v letu 2014 pripravilo delavnice in sicer z naslovom »Izdelajmo simbol Bilj«.

Simbol Bilj, ki predstavlja opečne mreže, ki so arhitekturni element, značilen za kraje kjer je opeka ključen material za gradnjo. Mreža je z opečnimi izdelki pregrajena odprtina, ki služi prezračevanju podstrešnih prostorov gospodarskih poslopij kjer so največkrat shranjevali posušeno seno za krmo. Zagotavlja, ustavlja dostop večjim živalim in onemogoča izpadanje vsebine hkrati pa nudi senco, s čimer vzdržuje bolj enakomerno temperaturo prostora.

Simbol bo tudi protokolarno darilo krajevne skupnosti.

Oblikovala ga je Nika Zuljan univ. dipl. ing. arhitekture, iz gline pa ga je izdelal predsednik društva keramikov gospod Božidar Batistič.