Prvi zametki Društva žena v Biljah segajo v leto 1982, uradno pa se je društvo registriralo spomladi leta 2001. Namen društva je druženje in povezovanje članic, ohranjanje kulturne dediščine in učenja ročnih del, oživljanje tradicije in njenih vrednot. Članice se izpopolnjujejo in izobražujejo v obliki tečajev, delavnic, seminarjev in ekskurzij. Danes društvo nadaljuje z začetno tradicijo pečenja peciva za različne prireditve in razstave, organizira poučne izlete, na osnovi katerih se žene seznanjajo z novostmi na področju zdravja, dobrega počutja in kulinarike. Organizira tudi oglede gledaliških predstav in drugih kulturnih in glasbenih dogodkov v Biljah, pa tudi širše v občini in izven nje. Organizirajo se različne delavnice, kjer se učijo in spoznavajo različne tehnike ustvarjanja (okraševanje pirhov, izdelava adventnih venčkov, krašenje buč... ). Zanimiva so tudi predavanja znanih strokovnjakov s področja vzgoje otrok in reševanja stisk, predavanja s področja zdrave prehrane, zdravja, potopisna predavanja, kuharski tečaji... Članice skrbijo tudi za sprostitev in rekreacijo s telovadbo in raznimi pohodi....

Društvo ne želi biti izolirano v vaški skupnosti, zato se povezujejo tudi z ostalimi društvi, ki delujejo v Biljah in tudi širše v sami občini Miren-Kostanjevica. Vedno več pa sodelujejo tudi z vaško šolo in vrtcem in tako ohranjajo in spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje.

V sodelovanju s Kulturno-turističnim društvom Zarja Bilje sodelujejo pri projektu Opekarski dan ter pri otroškem pustnem rajanju.

Društvo se trudi ohranjati stare tradicije in običaje, poskuša biti čim bolj »avtohtono«, obenem pa tudi napredno, s pogledom uprtim naprej, odprto za novosti prav na vseh področij našega življenja.

S pridobitvijo kar nekaj mlajših članic se je društvo pomladilo in zapihal je nov veter pon idej, kreativnih misli ter pozitivne energije.

Pomembno je tudi dejstvo, da so »vrata društva« odprta vsem!

Torej dobrodošli!

Kontakt:

mail: tanja.podgornik@gmail.com

tel.: +38641 980 640